•  
 
Navigáció
Mihály-nap

A Mihály-nap

Szent Mihály napja az ősz első ünnepe. A napsugarak ereje mostanra simogató meleggé szelídült, s egyre hűvösödő reggelek jelzik a visszavonhatatlan változást.

Kétféle tekintetben is ünnep: egyházi és gazdasági-természeti okon. Mihály arkangyal, egyházi tanítás szerint a mennyei seregek vezére, aki majd az utolsó ítélet harsonáját megfújja. Ő az emberi cselekedetek mérlegelője.

Mihály-nap fordulópont a parasztkalendáriumban is. A Szent György napkor legelőre hajtott juhokat akkor hajtották haza. Ez volt a pásztorolás befejeztének, a juhok átvételének, a pásztorbér kifizetésének, a pásztorfogadásnak a napja. Egyes helyeken ezen a napon, a pásztorok a templom körül gyülekeztek. Majd miután a szentmisén megkapták a pap áldását a munkájukra és a következő gazdasági évre, felkeresték leendő gazdáikat, ahol ünnepi lakoma és áldomás mellett kötötték meg az új szerződéseket.


Időjósló nap is Szent Mihály:

Mihálykor az észak s keleti szél,
sok havat és kemény telet ígér.”

Ha a fecskék még nem mentek el, karácsonyig enyhe időre lehet számítani, nem lesz fagy.”

Ha Mihálykor megdördül az ég, akkor kemény lesz a tél." - tartotta a népi jövendölés.

 

Erre a napra is női munkatilalom vonatkozott, mint Márton napon. Azt tartották, hogy aki ilyenkor mos, annak kisebesedik a keze, ha pedig ruhát tereget, egész évben dörögni fog a háza felett az ég. Általában e nappal kezdődött a kukoricatörés, és egyéb őszi munkák.

Kezdődött még a szüret, országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok, és a lakodalmak őszi évadját is Borszűrő Szent Mihály nyitotta meg. Ettől kezdve számították a kisfarsangot, amely egészen Katalin napig tartott.

 

Kis trombitát vegyenek,
pirosat, fehéret,
lilát, zöldet, kéket!
Mézesbábot vegyenek,
Tükrös-szívet, szépet!” (részlet: Weöres S.: Vásár)