•  
 
Navigáció
Itt van az ősz...

Itt van az ősz…” 

Az ősz bővelkedik a néphagyományokon alapuló jeles napokban /Márton, Mihály, Katalin- időjóslók/. Már óvodáskorban meg kell adnunk a lehetőséget, hogy a kisgyerekek megismerkedhessenek a régi idők szokásaival, hagyományaival. Olyanokkal, amelyek egyediek, ránk, magyarokra jellemzőek és ezek a szájhagyomány útján elterjedt rigmusok, időjósló mondókák, versikék, dalok bővíthetik, mélyíthetik nyelvi ismeretüket, érzelmileg gazdagíthatják őket.

  

Hogyha nedves novembernek hava,

   abból ered a réti fű java.” /szép zöld lesz a fű jövőre/

          

Ha novemberben megszólal a pacsirta,

   Azt mondja: két szűrt végy magadra!” / nagy hideg közeleg/

 

Az óvodában a gyerekek számára rövid távlatokat tűzünk ki, hogy milyen ünnep mikor lesz, és az erre való készülődés, áthatja a mindennapok tevékenységeit. Így örömmel várják és közben odaillő, népi ihletésű irodalmi anyagot tervezünk be, olyan játékok, versikék kíséretében, amelyek érzelmileg felkészítik őket egy-egy jeles nap eseményeire.

Óvodánkban a hagyományőrzés, a népszokások felelevenítése és a környezet tevékeny megszerettetése szorosan összekapcsolódik. Ősszel megismerkedünk az óvoda szűkebb, tágabb környezetével. Gyönyörködünk az őszi táj szépségében, beleszippantunk a friss őszi levegőbe. A faleveleket összegereblyézzük, és zörgetjük lábunk alatt az avart. Az otthonról elhozott zöldségféléket, őszi terményeket felszeleteljük, salátát készítünk.

Sétáink során gyűjtjük a természet kincseit, lehullott színes faleveleket, fakérget, makkot, gesztenyét, stb. Ezen időközben dalokat, mondókákat tanulunk; a nagyobbak dalos játékokat is, az egyes élményekhez, eseményekhez kapcsolódóan.

 

Köd szitál,

Hull a dér,

Lepörög a falevél.

Földre szökik, szemétnek,-

aki éri ráléphet.” (részlet: Csanádi Imre: Levélsöprő)