•  
 
Navigáció
A Víz világnapja

 

A víz világnapja (zöld jeles nap)

 

Az ENSZ az 1992. évi dublini környezetvédelmi konferencia javaslatára március 22.-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, ezzel is jelezve, hogy milyen fontos feladat a vízkészlet védelme. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A Föld kétharmadát víz borítja, de kb. 97%-ban sós-, és csak 3%-ban édesvíz. 

A víz természetben állandó körforgásban van. Életünk nem képzelhető el nélküle, szükséges a háztartásban, az iparban, tisztálkodásra, hűtésre, tisztításra. Gyógyvizekkel tisztítjuk magunkat, ösztönözzük vele a talajt, szállítunk és utazunk rajta, sportolásra is alkalmas, energiatermelésre felhasználjuk az erejét. A víziállatok és növények közül sokat szívesen fogyasztunk. Fürdünk a tavakban, folyókban, tengerekben, gyönyörködünk az általa létrehozott formákban (pl. vízesés, cseppkőbarlang, zubogó patak).

A vizet felhasználás közben az ember sajnos sokszor szennyezi. A tiszta víz érték, kincs, amelynek mennyiségére és minőségére vigyázni kell! Ezért a Víz Világnapjának megünneplése igen fontos esemény az óvodákban és iskolákban is.

 

Képtalálatok a következőre: cseppkőbarlang Képtalálatok a következőre: plitvicei tavak