•  
 
Navigáció
Hsvt

Húsvét

 

A tavaszi ünnepkör jeles napjait a kikeleti megújulás színesíti. Az emberek életében ezek az ünnepek – a természeti szépségek mellett – reményt ébresztenek a jöv iránt. A Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Idpontja március 22.- e és április 25.-e közötti vasárnapra esik. Az emberek Krisztus feltámadását ünneplik ezen a napon.

A húsvét az élet megújulásával, a termékenységgel kapcsolatos si természetvallások emlékét rzi. Kezdetét az égbl kell leolvasni. A március 21.-ét követ holdtölte utáni els vasárnap a húsvétvasárnap. Mivel ez az idpont évrl évre változó, a Húsvét úgynevezett mozgó ünnep, akkor ér véget a negyvennapos böjt. Napjainkban a néphagyományok és a szokások összeolvadnak. A húsvéthoz köszöntk, rítusok tartoznak, bár ma leginkább a tojásajándékozásról, locsolásról és az étkezésrl szól. Valóban fontos, hogy a hosszú böjti idszak után ekkor lehet elször húst enni. A húsvéti étkek közül a ftt sonka és tojás, a friss torma, az illatos kalács és bor fogyasztása szokás napjainkban. A locsolás szintén egyházi eredet: egyrészt a keresztelkedésre utal, másrészt egy legenda szerint a Jézus feltámadását hirdet asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni.

Kptallatok a kvetkezre: hsvt"

Húsvét hétf a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozásának a napja. A víz a frissesség, a tojás Jézus újjászületésének jelképe. Régen a kútnál vödörrel öntözték meg a legények a lányokat, hogy el ne hervadjanak. Ma már a szelídebb, kölnivizes locsolkodás járja. A locsolkodó fiúkat otthon festett hímes tojással illik megajándékozni. A locsolkodás a hiedelem szerint egyben tisztító, gyógyító hatású is. A fiúk szép versekkel kísérik a locsolkodást. Az ünnep jelképei a hímes-tojás, a bárány, a barkaág és a nyúl.

Kptallatok a kvetkezre: locsols" Kptallatok a kvetkezre: locsols"

Napjaikban - a tavasz els hírnökeiként – szívesen díszítjük barkával, tavaszi virágokkal a lakásunkat, húsvéti kalács sül a vendégek számára és ajándékot veszünk, fleg a gyermekeinknek. A gyerekek húsvéti megajándékozása a 20. században alakult ki. A kisgyermekek közül sokan hisznek abban, hogy a nyuszi hozza az ajándékokat, amiket fleg a szabadban, kertben, bokrok tövében készített fészekben, kosárkákban helyezünk el.

Fleg húsvéti jelképeket ajándékozunk édesség formájában, pl.: nyúl, bárány, csirke, tojás.

Kptallatok a kvetkezre: hsvt" Kptallatok a kvetkezre: hsvt"