•  
 
Navigáció
Húsvét

Húsvét

 

A tavaszi ünnepkör jeles napjait a kikeleti megújulás színesíti. Az emberek életében ezek az ünnepek – a természeti szépségek mellett – reményt ébresztenek a jövő iránt. A Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Időpontja március 22.- e és április 25.-e közötti vasárnapra esik. Az emberek Krisztus feltámadását ünneplik ezen a napon.

A húsvét az élet megújulásával, a termékenységgel kapcsolatos ősi természetvallások emlékét őrzi. Kezdetét az égből kell leolvasni. A március 21.-ét követő holdtölte utáni első vasárnap a húsvétvasárnap. Mivel ez az időpont évről évre változó, a Húsvét úgynevezett mozgó ünnep, akkor ér véget a negyvennapos böjt. Napjainkban a néphagyományok és a szokások összeolvadnak. A húsvéthoz köszöntők, rítusok tartoznak, bár ma leginkább a tojásajándékozásról, locsolásról és az étkezésről szól. Valóban fontos, hogy a hosszú böjti időszak után ekkor lehet először húst enni. A húsvéti étkek közül a főtt sonka és tojás, a friss torma, az illatos kalács és bor fogyasztása szokás napjainkban. A locsolás szintén egyházi eredetű: egyrészt a keresztelkedésre utal, másrészt egy legenda szerint a Jézus feltámadását hirdető asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni.

Képtalálatok a következőre: húsvét"

Húsvét hétfő a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozásának a napja. A víz a frissesség, a tojás Jézus újjászületésének jelképe. Régen a kútnál vödörrel öntözték meg a legények a lányokat, hogy el ne hervadjanak. Ma már a szelídebb, kölnivizes locsolkodás járja. A locsolkodó fiúkat otthon festett hímes tojással illik megajándékozni. A locsolkodás a hiedelem szerint egyben tisztító, gyógyító hatású is. A fiúk szép versekkel kísérik a locsolkodást. Az ünnep jelképei a hímes-tojás, a bárány, a barkaág és a nyúl.

Képtalálatok a következőre: locsolás" Képtalálatok a következőre: locsolás"

Napjaikban - a tavasz első hírnökeiként – szívesen díszítjük barkával, tavaszi virágokkal a lakásunkat, húsvéti kalács sül a vendégek számára és ajándékot veszünk, főleg a gyermekeinknek. A gyerekek húsvéti megajándékozása a 20. században alakult ki. A kisgyermekek közül sokan hisznek abban, hogy a nyuszi hozza az ajándékokat, amiket főleg a szabadban, kertben, bokrok tövében készített fészekben, kosárkákban helyezünk el.

Főleg húsvéti jelképeket ajándékozunk édesség formájában, pl.: nyúl, bárány, csirke, tojás.

Képtalálatok a következőre: húsvét" Képtalálatok a következőre: húsvét"