•  
 
Navigáció
Bóbita Őszi Fesztivál

     

 

Bóbita Őszi Fesztivál

 

A Baracskai Óvodás Gyermekekért Alapítvány régóta szorosan együttműködik a Baracskai Bóbita Óvodával, hiszen mindkét intézmény középpontjában a baracskai gyermekek állnak, közös cél, hogy a gyermekek kiegyensúlyozottak, boldogok lehessenek, akik képesek rácsodálkozni a környező világra, és ez által képesek aktív megismerőivé válni. Az alapítvány minden lehetőséget megragadott az elmúlt években is, hogy akár saját erőből, akár a szülők által felajánlott adó 1% segítségével, vagy akár pályázat útján támogassa és segítse az óvodás gyermekeket. Igyekeztünk a kisebb segítségek mellett, (Mikulás csomagok készítése, a ballagó tarisznyák vásárlása) és a rendszeresen sikeresen megrendezett Családi napunk mellett, nagyobb támogatást is megvalósítani, mint futóbiciklik vásárlása, vagy az óvoda udvarára ivókút vásárlása és telepítése.   

Nagy örömmel tájékoztatom Önöket, hogy a megvalósítás szakaszába lépett a Magyar Falu Program, Falusi Civil Alap keretében „Civil Közösségi Tevékenységek és feltételeinek támogatása” elnevezésű pályázaton elnyert maximális 2.000.000. Ft támogatásból szervezett Bóbita Őszi Fesztivál programsorozatunk. A fesztivál nyitó programjáról, a 2021.10.02.-án megrendezett Mihály napi vásárról szeretnék néhány szóban beszámolni ezekben a sorokban. 

 A szeptemberi jeles napok közül kiemelkedik Szent Mihály napja. E napot a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állattartók, és a Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza. A pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja volt. Sok helyen tartottak vásárokat, ahol a pásztorok is megvásárolhatták a munkájukhoz szükséges felszereléseket, de itt szerezték be az emberek a téli holmit is. Manapság is híresek a Mihály-napi vásárok. De nemcsak azért mentek a vásárba, hogy megvegyék, amire szükségük van. Ez szórakozást, ismerkedést, hírszerzést is jelentett az embereknek. Ilyenkorra már megforr az újbor, beindul a pálinkafőzés, kezdődhet a lakodalmazás őszi időszaka.

A rendezvény 13 órától várta az érdeklődőket, bíztunk benne, hogy a vírus miatt hosszú hónapokra bezárásra kényszerült családok, baracskai lakosok örömmel jönnek majd. Az érkezőket gyönyörűen kialakított Táj sarok fogadta, ahol megtekinthették a régen élt falusi emberek használati tárgyait, népviseleteket, konyhai és munka eszközöket. A kiállítás gazdag anyagát az óvoda dolgozóinak, az óvodás gyermekek szüleinek és Ragóné Nagy Ágnes baracskai lakos felajánlásából rendeztük össze.

A köszöntő után az óvoda nagycsoportos gyerekeinek műsora következett, melyet a pályázati támogatásból vásárolt új népi ruhákban mutattak be. A gyermekek, és a felkészítő pedagógusok munkáját elismerő szavakkal méltatta Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos is, aki örömmel elfogadta a meghívásunkat, lévén valamikor ő maga is baracskai óvodás volt.

A gyermekek után fellépett még a Dalkör és a Férfi Kórus, akik közös dallal is készültek a közönség számára. A műsor után sok közös fotó készült a gyönyörűen dekorált színpadon, melyet az óvoda dolgozói készítettek felhasználva Szűcs Sándor őstermelő és családja által felajánlott sokféle tököt.

Közben megkezdődött az igazi vásári forgatag, a gyerekek kézműveskedhettek, nemezelhettek. Sokféle kézműves árulta portékáját, sokféle vásárfia közül lehetett választani, leggyorsabban az óvónénik és dajkanénik által készített őszi csodák fogytak. Közben sült a kenyérlángos a kemencében, Kovács Zoltán és segítője révén. A terített asztalon sorakoztak a gyümölcsök, a szörpök, tea, Oláh András által felajánlott sütemény, és az elengedhetetlen vásári sós perec egy kedves szülői felajánlás. A finom uzsonna után, a gyerekek játszhattak a népi játszótér kosaras körhintáján, és népi játékaival, simogathattak nyuszit, tyúkot és pónit is. Válogathattak Németh Zoltán fafaragó mester fajátékai közül, aki portékájának árusítása mellett, a gyermekek előtt faragta ki a kistenyérbe illő állatkákat, melynek bevételét az alapítványnak ajánlotta fel.

A programot Kalász Máté és Bandája zárta, hangszerbemutatóval, és egy jóhangulatú táncházzal. Remélem a kilátogató családok is jól érezték magukat, és a visszajelzéseket hallva joggal gondolom, hogy rendezvényünk sikeres volt, és méltán érdemel folytatást! Ehhez pedig sok ember lelkiismeretes és összehangolt munkája volt szükséges.

Itt is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki valamilyen formában támogatta az Alapítványt és ezt a rendezvényt! Külön köszönetet érdemel a Baracskai Bóbita Óvoda minden dolgozója, és Szülői Munka Közössége, mert Nélkülük ez a rendezvény nem valósulhatott volna meg!

                                                       Mészárosné Giricz Marianna

Baracskai Óvodás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnök