•  
 
Navigáció
Eseménynaptár

Eseménynaptár 2012-2013-as nevelési évre

 

 • Szülői értekezlet október 01.

 

 • Tűzriadó október 02.

 

 • Egészségnap: október 10.

Reggel, „füstmentesen” (autó nélkül) érkeznek a gyerekek. Sétálva, görkorcsolyán, rolleren, biciklin, kismotoron, vagy egyéb más érdekes „gurulmányon”. Ezen a napon az óvoda apraja-nagyja gyümölcssalátát készít. A gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat a gyerekekkel együtt tisztítjuk meg, készítjük elő, és fogyasztjuk el. A célunk játékosan megismertetni a gyerekekkel, a gyümölcsöket, zöldségeket, valamint az egészséges életmód alapjait. A délelőttöt még sokféle mozgásos játék és bábelőadás is tarkítja.

                              

 • Hulladékgyűjtés: október 11-12.

Fontosnak tartjuk a következő nemzedék környezettudatos nevelésének erősítését, így az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megszervezzük ősszel és tavasszal a szokásos papír és PET palack gyűjtését. A befolyt összeget az óvodai játékok bővítésére szánjuk.

Lehetőség van az óvodában a lemerült elemek biztonságos gyűjtésére is.

 • Fényképezés: október 29-30.

 

 • Bábelőadás: november 06.

 

 • Márton nap: november 09.

 

Hogyan is került kapcsolatba a mai Szombathelyen született toursi püspök a ludakkal? A legenda szerint úgy, hogy mikor hírét vette, hogy püspöknek szemelték ki, az érte jövő küldöttek elől, nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, és elárulták Márton rejtekhelyét.

Fontos hagyomány a Bóbita óvodába a Márton napi szokások felelevenítése. Egy csoport kis műsort ad a többi kisgyermeknek, és sohasem hiányozhat a közös tánc, hiszen a Márton-nap volt régen a lakodalmak kezdetének ideje is.

 • Mikulás ünnepség: december 06.

 

A gyerekek mindig nagyon izgatottan várják és a Mikulás minden évben meg is érkezik az óvodánkba. A bábelőadás mellé csomagokat is kapnak a gyerekek, és ők ezt versekkel, dalokkal köszönik meg a Mikulásnak.

 • Advent

 

A karácsony előtti időszakot a várakozás jellemzi, várakozás az ünnepre, a szeretetteljes együttlétre. A karácsony igazi kincse nem az ajándék, hanem az idő, amit egymásra tudunk fordítani. Gyerekeinknek a szeretet, az egymáshoz való odafordulást, és az egymás iránti tiszteletet szeretnénk odaajándékozni.

 

 • Karácsonyi munkadélután szülőkkel és gyerekekkel: december 14.

 

Hagyomány nálunk, hogy az adventi időszakban egy kis kézműveskedést rendezünk az óvodába járó gyerekeknek és a családoknak. A jó társaság, karácsonyi zene és illatok segítik a ráhangolódást erre a szép, családias ünnepre.

 

 • Farsang, dramatizálás szülőkkel: február 08.

 

A mindenkori nagycsoportosok készülnek egy kis farsangi műsorral, majd a szüleik közül néhányan bemutatják egy mesét, amivel titokban készültek. Természetesen nem maradhatnak el sem a jelmezek, sem a tánc, és farsangi fánkot is mindig találunk. Hiszen ezek nélkül ki hallott már farsangról!

 • Március 15. megemlékezés: március 14.

 

Szintén a nagycsoportosok készülnek a megemlékezésre, versekkel, dalokkal, énekes játékokkal, hogy miután nekünk bemutatták, délután a Faluházban lépjenek fel.

 • Kiszehajtás, zöldágjárás: március 22.

A „kisze” többnyire menyecskének öltözött szalmabábú, amelyet „kice, kiszőce, kicevice,” néven is emlegettek. A lányok énekszóval vitték, majd vízbe dobták, vagy elégették. A tűz a tisztító, szerepet töltötte be. A bábu a tél, a böjt, a betegség megszemélyesítője lehetett.

A gyerekekkel együtt készítjük el az óvoda kisze bábuját, és végig járva az összes csoportot, mindenki ráaggathat valami rongyot, jelképezve azt, amit szeretnénk elkergetni, a hideget, a rossz időt, a betegséget, stb. Majd az udvaron együtt elégettjük. Nincs is más dolgunk ezután, mint hívogatni a tavaszt, és a zöld ágakból készített kapu alatt énekszóval átbújni, jelezve a tavasznak: jöhet már, várjuk már.

 • Táncház: május 10.

 

A néptáncos gyerekek ezen a napon, meghívják szüleiket, nagyszüleiket, és bemutatják, mi minden tanultak az év során a gyermek táncfoglalkozásokon. De táncolhat apraja-nagyja, hiszen nem múlik el táncház közös tánc nélkül. A fájós lábúak pedig a kézműveskedésbe kapcsolódhatnak be, ahol anya, apa, nagyszülő, óvodás együtt készíthet valami szépet.

 • Nagycsoportosok kirándulása: május

 

Az iskolába készülő nagycsoportosoknak minden évben szervezünk egy búcsú kirándulást, nem lesz ez másképp idén sem.

 • Gyermeknap: május 31.

 

Egy ugráló vár, elektromos kismotorok, arcfestés, és sok-sok gyerek mosoly. Ez jellemzi a Bóbita Óvoda gyereknapját.

 

 • Évzáró, búcsúzó, anyák napi ünnepség:

 

május 28. - Pöttyös labda csoport

május 29. - Alma csoport

május 30. - Maci csoport

május 31. - Katica csoport